Basic Math Practice Questions – Long & Short Division, Multiplication, Decimals, Fractions, and Percent

Basic Math questions are common on these types of tests

 

Nursing Entrance Exams ( NETDETPSBHOBETHESITEAS)

Armed Services Entrance including ASVAB and AFQT

High School Exams (COOPSHSATTACHSBC ProvincialISEEHSPT)

How to study for a Math test

Practice Questions

1. 491 ÷ 9 =

A. 54 r5
B. 56 r6
C. 57 r5
D. 51 r3

2. 703 ÷ 6 =

A. 116 r5
B. 117 r1
C. 116 r3
D. 118 r4

 

3. Express 71/1000 as a decimal.

A. .71
B. .0071
C. .071
D. 7.1

4. 4.7 + .9 + .01 =

A. 5.5
B. 6.51
C. 5.61
D. 5.7

5. .33 × .59 =

A. .1947
B. 1.947
C. .0197
D. .1817

6. .84 ÷ .7 =

A. .12
B. 12
C. .012
D. 1.2

7. Express the ten thousandths place in 1.7389

A. 1
B. 8
C. 9
D. 3

8. .87 – .48 =

A. .39
B. .49
C. .41
D. .37

9. Round 3.864 to the nearest tenth.

A. 3.9
B. 3.86
C. 4
D. 3.96

10. Which is the equivalent decimal number for forty nine thousandths?

A. .49
B. .0049
C. .049
D. 4.9

Answer Key

1. A
2. B
3. C
4. C
5. A
6. D
7. C
8. A
9. A
10. C

Written by,

    20 Comments

  1. Brian
    February 27, 2013
    Reply

    Check your figures – Choice D, 1.2 is correct. You are missing a decimal point. .84 ÷ .7 = 1.2

  2. Sara
    January 14, 2015
    Reply

    Sorry. Got it.

  3. Natalia
    February 7, 2015
    Reply

    Hi, your site is great. I’ve liked you on facebook. How can I please get the other questions?

    • lukman
      January 31, 2018
      Reply

      what a fantastic site

  4. Harlee
    May 5, 2017
    Reply

    Ok 4) is not c. Its d

    • Brian
      May 5, 2017
      Reply

      Yes – #4 is C 4.7 + .9 + .01 = 5.61

      • ed
        February 14, 2018
        Reply

        3 calculators and the internet claim you are incorrect
        5.7 being the correct answer to Question#4

        please explain how exactly is it you get 5.61

        • Brian
          February 15, 2018
          Reply

          lets see – the question is – notice that .9 equals 0.9 and .01 equals 0.01 – that makes it easier to keep straight
          Questions is – 4.7 + .9 + .01

          Take the first part – 4.7 + 0.9 = 5.6

          5.6 + 0.01 = 5.61 Choice C is correct

          Watch your decimals!

    • November 3, 2018
      Reply

      how?explain

  5. Stevie
    May 31, 2017
    Reply

    good practice thanks!

  6. gaby
    October 31, 2017
    Reply

    Why for number 6 the decimal is moved only once and for number 5 the decimal is all the way in the front?

    • Brian
      November 7, 2017
      Reply

      One is multiplication and one is division

    • Steve
      March 23, 2018
      Reply

      For #5, count the digits behind the decimal place in the question, this will tell you where to place the decimal place in the answer. For #6, you only need to move the decimal one place over for the the denominator to be devisable by the numerator (7 goes into 8)

  7. lucy
    November 6, 2017
    Reply

    good explanation is needed” because ” other people don’t understand it

  8. Lakisha Scurry
    January 26, 2018
    Reply

    Great practice questions and i really enjoyed the practice on this site. I have a upcoming basic math test to take this weekend for a better job career and i needed a little practice. Thanks…

  9. Shawn
    October 26, 2018
    Reply

    Number 2 is wrong 703 ÷ 6 is 117

    • Brian
      October 26, 2018
      Reply

      703 / 6 = 117.1667 or 117 R1

  10. November 20, 2018
    Reply

    Hi Brian, I’m in Fort St. John, BC
    I’d like to study for and take this test as soon as possible ….
    How do I get started?

  11. May 9, 2019
    Reply

    how to compute number 10

    • Brian Stocker
      May 9, 2019
      Reply

      Which is the equivalent decimal number for forty nine thousandths? A number in the thousanths place means 3 places of decimal so choice C – 0.049 is correct

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *